Geef kunst en je hebt een uniek en indrukwekkend cadeau

Door kunst te geven zeg je veel meer dan ‘gefeliciteerd’, ‘succes’ of ‘goed gedaan’ alleen. Het is een voorwerp waar je direct indruk mee maakt. Een schilderij wordt opgehangen en zal altijd herinneringen opwekken aan jou en die dag. Een beeld wordt in de tuin geplaats en brengt een glimlach op het gezicht van iedereen die er langs loopt. Een handgemaakte keramieken fruitschaal wordt vol trots op de tafel of het dressoir geplaatst en in gebruik genomen. Kunst is overal om ons heen en een zeer gepast geschenk om gebeurtenissen te vereeuwigen.

Wat is kunst?

Eigenlijk hebben we allemaal een gevoel bij wat kunst is, maar is het moeilijk om dit onder woorden te brengen. Vraag iemand om een definitie te geven en ze zullen daar problemen mee hebben. Zoek je dit op, dan merk je dat anderen ook grote moeite hebben om het begrip onder woorden te brengen en er wordt zelfs aangegeven dat het een onderwerp is dat constant controversie oplevert. Kunst maakt deel uit van onze cultuur en bestaat uit een aantal uitingen, zoals schilderen, tekenen, dans, zang, literatuur, fotografie en beeldhouwen. Het is ook bijzonder gevoelig voor trends. Wat in de 17e eeuw geschilderd werd, werd toen gezien als de moderne kunstwerken van nu. Het is een uiting, een beeld van iets wat kan ontroeren en meeslepen.

Tijdloos

Het is dan ook niet vreemd dat kunstwerken ons nog steeds intrigeren. Vroeger was het een vruchtbaarheidsbeeldje, een schilderij van Maria en Jezus of een tapijt, maar nu zijn deze kunstwerken er nog steeds. Het is wel uitgebreid en nieuwe technieken zoals film en fotografie en nieuwe materialen zorgen ervoor dat kunst een bijzonder breed begrip is geworden. Maar de schilderijen hangen nog steeds aan de muur, de bronzen beelden staan nog steeds in de vensterbank en het tapijt ligt nog steeds op de grond, net als zoveel eeuwen en millennia geleden ook al werd gedaan.

Een ideaal geschenk

Het is dus eigenlijk niet mogelijk om kunstwerken uit onze omgeving weg te denken. Bekijk een film en het is kunst, een reclameboodschap in een bushalte is dat ook. Dat maakt een kunstvoorwerp een ideaal cadeau om te geven. Hier zijn verscheidene redenen voor.

  • Kunstvoorwerpen worden als iets waardevols gezien. Ze wekken emoties op en worden generatie op generatie doorgegeven.
  • Je kunt een kunstwerk volledig afstemmen op de smaak van de ontvanger. Omdat er tegenwoordig zo veel kunstenaars zijn en zo veel stijlen vind je echt iets wat aanspreekt.
  • Het is ook mogelijk om je cadeau aan te passen op de gelegenheid. Voor een bruiloft geef je een beeld dat liefde uitspreekt en voor iemand die geslaagd is een schilderij waarvan het duidelijk wordt dat je trots bent.

Een mooi cadeau

De definitie van kunst doet er eigenlijk weinig toe. Als jij een uniek cadeau kunt vinden dat uitspreekt wat je wilt zeggen en wat de ontvanger ontroert, dan zit jouw taak er op.